به گزارش خبرنگار مهر، سبلان پارچه اردبیل با 200 هزار مترمربع وسعت و 120 هزار مترمربع زیربنا شامل واحدهای ریسندگی، بافندگی، گردبافی، رنگرزی، چاپ و تكمیل، طراحی، برش و دوخت به عنوان تولید کننده انواع پوشاک تریکو جین پیراهن و پولیور در ابتدای راه اندازی مقدمه ایجاد بنوعی صنعت مادر در اردبیل و جهت گیری این استان به سمت یک استان صنعتی قلمداد می شد بطوریکه عنوان بزرگترین نساجی خاورمیانه در اذهان مدیران با هدف فعالیت زنجیره ای و صادرات 70 درصد محصولات این کارخانه به بازارهای کشورهای خاورمیانه رویای دور و درازی بود که اردبیلی ها را به داشتن حداقل یک کارخانه مقبول به مانند استان های مجاور خوشبین کرد.
با این وجود انتظار این کارخانه برای رفع موانع مدیریت هر سال با آمدن مدیران جدید وعده های تازه ای به خود دید. اما فرجام کار این بود که سبلان پارچه بعد از شش سال همچنان پا درهوا بماند و وعده های استانداران سابق این استان مبنی بر رفع مشکلات آن محقق نشود.
در این شرایط و با وجود ابهام در وضعیت سبلان پارچه آن هم در روزهایی که بیکاری، بهره وری پایین در تولید و نبود صنایع مادر به عنوان معضلات توسعه استان اردبیل عنوان می شود، هیچ یک از استانداران و نمایندگان نتوانستند در مدت شش سال اخیر گره کور فعالیت این کارخانه را بگشایند.
انتظار برای تحقق اشتغال چهار هزار نفری
باید تاکید کرد که زمزمه امید راه اندازی این کارخانه بیش از هر چیز به دلیل اشتغال چهار هزار نفری آن بود. با وجود اینکه رقم اشتغال از سوی مدیران مختلف از دو هزار نفر تا چهار هزار نفر به صورت متغیر عنوان شده، در آخرین بازدید استاندار اردبیل از این کارخانه مشخص شد که تنها 650 نفر در آن مشغول بکارند.
رقمی که شگفتی تمامی مسئولان ارشد استان اردبیل را به دلیل غفلت از ظرفیت اشتغال این کارخانه به همراه داشت، بطوریکه نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی با تاکید به بیکاری 66 هزار نفری در اردبیل نسبت به غفلت از این ظرفیت ها ابراز تاسف کرد.
مصطفی افضلی فرد با تاکید بر اینکه بیکاری و نبود صنایع مادر مهمترین معضل این استان در شرایط کنونی است، خواستار رفع موانع فعالیت این کارخانه و استفاده از تمام ظرفیت تولیدی آن شد.
استاندار اردبیل نیز که در اظهارات مختلف طی یک ماه فعالیت خود در کسوت استانداری به فعال سازی صنایع مادر برای رفع بیکاری تاکید داشته معتقد است در حال حاضر تنها دو صنعت متوسط سبلان پارچه و ذوب آهن در اردبیل فعال است که به دلیل مشکلات مختلف با حداقل ظرفیت تولید می کنند.
خدابخش تاکید کرد: نمی توان با صرف ارائه تسهیلات بنگاه های زود بازده و مشاغل خانگی شغل ایجاد کرد و اردبیل نیازمند صنایع مادر و توسعه یافته است.
فعالیت تنها با 30 درصد ظرفیت تولید
اما علت بی استفاده ماندن ظرفیت اشتغال کارخانه سبلان پارچه، به دلیل فعالیت تنها 30 درصد از ظرفیت آن است.
مدیر عامل کارخانه سبلان پارچه در اظهارات خود این مهم را پادرهوا بودن مالکیت کارخانه و عدم امکان جذب نیرو و هرگونه فعالیت تولیدی می داند.
علیرضا علوی با تاکید به اینکه دستورات خود را از هیئت مدیره دریافت می کند، اضافه کرد: زمانی که مالکیت این کارخانه مشخص نیست، مدیریت نمی تواند نسبت به خرید مواد اولیه، راه اندازی سوله های تولیدی و جذب نیرو اقدام کند.
نقش بانک تجارت در هاله ای از ابهام
اظهارات علوی در حالی است که در سه سال اخیر بانک تجارت با سرمایه گذاری در این کارخانه و حتی تغییر نام آن به کارخانه آرتا تجارت زرین حضور خود را در کرسی مدیریت و مالکیت نهادینه آن کرده است موضوعی که با گذشت سه سال به نظر می رسد خروجی مطلوبی نداشته و افضلی فرد نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی این حضور را فاقد خروجی مطلوب توصیف می کند.
علاوه بر این به عقیده مسئولان سرمایه گذار بانک تجارت در این کارخانه تنها با برگزاری مزایده و اداره مطلوب کارخانه می توان نسبت به راه اندازی آن اقدام کرد.
مزایده، حلقه گمشده راه اندازی کارخانه
استاندار اردبیل نیز اخیرا در بازدید و بررسی همه جانبه کارخانه و گفتگو با مسئولان مختلف، نظر به برگزاری مزایده برای تعیین مالکیت این کارخانه داده است. مزایده ای که هر چند می توانست به سادگی در شش سال گذشته برگزار شود، به دنبال سرمایه گذار برای شراکت در راه اندازی مجدد این کارخانه است.
شراکتی که در تیر ماه سال جاری از سوی یک شرکت ایتالیایی با هدف تولید پوشاک توسط معاون وقت برنامه ریزی استاندار اطلاع رسانی شد و تنها پس از چند ماه بدون ذکر دلیل از عدم حضور شرکت ذکر شده به لیست وعده های بی فرجام مسئولان اضافه شد.
راه اندازی زنجیره تولید خودکفا
با وجود اینکه خدابخش استاندار اردبیل با سابقه مدیریتی در صنایع مادر انجام مزایده را به عنوان آخرین راهکار خود برای احیای این کارخانه و استفاده از ظرفیت اشتغال آن عنوان کرده است، از دیگر نکات قابل توجه راه اندازی این کارخانه بومی سازی زنجیره تولید آن است.
بطوریکه شهرستان پارس آباد با تولید نمونه های کیفی پنبه کشور می تواند به عنوان تامین کننده مواد اولیه این کارخانه قلمداد شود. باید اذعان کرد که در سال زراعی جاری بیش از ۹ هزار تن وش و سه هزار تن محلوج در این منطقه به عنوان یکی از قطب های تولید پنبه کشور استحصال شده است.
ولی کریمی فرماندار پارس آباد نیز در این خصوص با اشاره به این نکته، ضرورت حمایت از صنعت پنبه و پنبه کاران این شهرسنتان را مورد تاکید قرار داد و افزود: کارخانه آرتا تجارت زرین اردبیل می تواند بخش قابل توجهی از نیاز خود به محلوج پنبه را از این شهرستان تامین کند.
کارشناسان معتقدند در صورت تدبیر سازنده مدیران و راه اندازی مجدد این کارخانه، اردبیل می تواند به یکی از مهمترین تامین کنندگان پوشاک بازارهای همسایه و به عنوان رقیبی برای پوشاک ترک تبدیل شود.
چراکه علاوه بر این دسترسی اردبیل به بازارهای کشورهای همسایه از طریق گمرک بیله سوار، مقدمات توسعه صادرات پوشاک با راه اندازی این واحد بنوعی در استان فراهم شده و نباید بیش از با تعطیلی و یا فعالیت پا در هوا فرصت سوزی شود.
.............................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما